![](/media/lib/67/dziewczynka-z-brzoskiwnia-90a7ae29e7712e24be489adc0cb6fdcd.jpg)
Wiele dzieci nie odróżnia smaków
22 kwietnia 2011, 11:30Badania naukowców z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii pokazały, że w Australii aż 10% dzieci w wieku 8-12 lat nie potrafi poprawnie zidentyfikować smaku, stwierdzając, że to słodki, słony, gorzki lub kwaśny. Wśród dzieci aborygeńskich odsetek zaburzeń jest jeszcze wyższy i sięga 12%.
![](/media/lib/115/n-jaja-rudzika-b5cdedf585d9a13396f9775b8e5e7587.jpg)
Niebieskie jajo zrobi z samca superojca
15 maja 2012, 09:01Samce rudzików będą się pilniej zajmować swoimi pisklętami, jeśli jaja złożone przez partnerkę mają jaskrawszy odcień błękitu (Behavioral Ecology and Sociobiology).
![](/media/lib/280/n-zrzut-ekranowy-z-gry-game-show-007bc137a516ff2a16e26d64950284ef.jpg)
Aplikacja na poprawę pamięci
3 lipca 2017, 11:35Aplikacja do treningu mózgu pomaga poprawić pamięć pacjentów z najwcześniejszymi etapami demencji.
![](/media/lib/39/mycie-rak-d10efc1079e6f057c47bdf601f8f5ba2.jpg)
Żel do mycia rąk wprowadza w błąd alkotesty
13 maja 2011, 12:06Używanie zawierających alkohol odkażających mydeł może sprawić, że u osoby, która nie piła, pewne rodzaje alkotestów dadzą fałszywie pozytywne rezultaty. Na szczęście naukowcy z Uniwersytetu Florydzkiego odkryli również biomarker, pozwalający odróżnić picie etanolu od ekspozycji na żele do rąk czy płyn do płukania ust (Journal of Analytical Toxicology).
![](/media/lib/117/n-kobieca-twarz-4b46ad349052a15b25b7f3f721a4c878.jpg)
Reakcje termiczne na kontakty społeczne
31 maja 2012, 06:02Pozbawione podtekstu erotycznego kontakty społeczne z mężczyznami powodują u kobiet nieuświadamiany wzrost temperatury skóry twarzy.
![](/media/lib/282/n-testy-smakowe-edc3fac4caa8c8994e4cc0ec3f34a005.jpg)
Wysoka zawartość tłuszczu niekoniecznie sprawia, że lody są smaczniejsze
20 lipca 2017, 11:05Choć koneserzy twierdzą, że lody z większą zawartością tłuszczu są smaczniejsze, badania specjalistów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazały, że ludzie często nie potrafią zauważyć różnicy między ilością tłuszczu w tym deserze.
![Lodołamacze amerykańskiej Straży Wybrzeża© NASA](/media/lib/9/1181471582_043705-2a69240f474935ee30ef6a916fc07f82.jpeg)
Ocieplenie klimatu a arktyczny transport
30 maja 2011, 16:34Opinia publiczna sądzi, że globalne ocieplenie będzie oznaczało otwarcie Arktyki, ale to tylko część prawdy. Ułatwienia w żegludze będą szły w parze z poważnymi utrudnieniami w transporcie lądowym - mówi Laurence C. Smith, profesor z UCLA, współautor badań dotyczących wpływu globalnego ocieplenia na transport w Arktyce.
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Jak wygląda cierpliwość na ukończeniu?
19 czerwca 2012, 11:24Zdjęcia uzyskane na University of Iowa pokazują, jak wygląda mózg osoby, która straciła cierpliwość. Studium Williama Hedgcocka potwierdziło, że samokontrola jest skończoną właściwością, która wyczerpuje się podczas użytkowania. Uszczuplenie zasobów zmniejsza prawdopodobieństwo, że zachowamy spokój w kolejnej trudnej sytuacji.
Nowa metoda datowania starodruków
22 czerwca 2006, 19:49Blair Hedges, biolog molekularny z Pennsylvania State University postanowił wykorzystać swoją wiedzę do stworzenie metody datowania starodruków. Hedges, prowadzący swoje prace badawcze na Karaibach, ma nadzieję, że jego technika pozwoli ustalić daty powstania tysięcy niedatowanych, wydrukowanych przed wiekami materiałów.
![](/media/lib/285/n-lzy-5c1097ab23b42ef5752597deff3a2b1b.jpg)
Gdy czujemy się źle, bo jest nam źle, może być jeszcze gorzej...
11 sierpnia 2017, 15:49Presja, by czuć się dobrze, sprawia, że ludzie czują się jeszcze bardziej przybici. Akceptacja gorszych nastrojów może zaś oznaczać, że w dłuższej perspektywie czasowej samopoczucie będzie lepsze.